Üdvök! Welcome!

!ברוכ'ם הבא'ם

Ki az a Mordekháj? Mi az az Erec?
Who's Mordechai? What's the Holy Land?

Médiapartnerek

szombat fejlec

-

hirolvaso.jpg

Támogatók

haver.jpg

Új hozzá- és beszólások

  • castanea: Én is mélységesen emberinek érzékelem a 28. verset. Nekem kb. a következőről szól: mivel az Örökké... (2013.07.21. 19:12) Helyiek és tört-helyiek
  • castanea: Premier plán. Tudom, blogfasiszta vagyok. (2013.07.17. 16:31) Cuki állatos kép
  • castanea: @hillaby: Megnéztem. Stimmel. (2012.08.25. 15:07) Két kérdés
  • Fekete Sámuel: A Tanach sugalmazott mű. Ez azt jelenti, hogy bár emberek írták, de az örökkévaló vezérelte a kezü... (2012.08.23. 11:34) Ellentmondások a Tanakhban
  • Ööö: @mordechai: azért vicces (bár nevetni nem tudok rajta), hogy egy tartományi főváros néhány éves ve... (2012.08.22. 00:02) Tüntetés a judeonácizmus ellen

2012.07.13. 15:29 mordechai

Kalandok Sosánával és fiatal keresztény férfiakkal

(Rút szólt, hogy igazán írhatnék valami nem-spirituálisat is. Íme!)

Sosáná (én adtam neki e héber nevet, még nincsen neki) egy Taglit-csoportot vezetett Izraelben, majd ezzel végezvén még pár napot Jeruzsálemben illetve Tel-Avivban töltött. Ha már így adódott, meglátogatta régi haverját, Mordekhájt, aki ennek rendkívül örült. Annak pedig pláne, mikor Sosáná bejelentette, hogy menjünk megnézni a YMCA tornyot. 

Hogy mi az a YMCA?

1.

Young Men's Christian Association (YMCA) és testvérszervezete, a Young Women's Christian Association (YWCA) egy világméretű mozgalom több mint 45 millió fővel. Magyar fordításban: Fiatalok Keresztény Egyesülése. 124 nemzeti szövetségi tagja van a World Alliance of YMCA-nak. Angliában George Williams 1844. június 6-án alapította. A szervezet célja az volt, hogy a keresztény elveket a gyakorlatban is megvalósítsa. Három alapelvük az „egészséges szellem, egészséges elme és egészséges test”. A szervezet mindenki számára nyitott, kortól, nemtől, társadalmi illetve vallási hovatartozástól függetlenül.

(Wikipédia)

2.

Y.M.C.A a Village People 1978-as slágere a Cruisin’ c. albumról. Szövegét Victor Willis, zenéjét Jacques Morali írta. A dal címe a Young Men's Christian Association nevű társaságra utal, melyet azért alapítottak, hogy a nagyvárosban először járó fiatal keresztény férfiakat megvédjék a „város veszélyeitől”. A YMCA szállást és közösségi kikapcsolódási lehetőségeket biztosított a hozzájuk fordulók számára, azonban az An Encyclopedia of Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender, and Queer Culture információi szerint a 20. századtól a YMCA a homoszexuális férfiak „vadászhelyévé” vált, illetve itt folytattak titkos viszonyokat, miközben a YMCA falain kívül heteroszexuálisnak mutatták magukat. 
A YMCA nevéhez fűződő homoszexuális botrányok és a Village people nagy számú homoszexuális rajongótábora miatt a Village People dalának néhány sorát is ezzel azonosították, Victor Willis, a dal szövegének írója azonban cáfolta, hogy szándékos utalások lennének a dalban a YMCA szervezet ilyen irányú „történetére”.

(Wikipédia)

Na, kicsit leragadtam ennél a témánál...

Szóval elmentünk a YMCA jeruzsálemi hadiszállására, ami ma szállodaként, kulturális központként meg sok egyébként működik, azzal a rendíthetetlen szándékkal, hogy maximum 5 sékelért (kb. 300 forint) fölmegyünk a toronyba.

10 sékelbe került volna a lift, ötbe, ha a lépcsőt választjuk. Sosáná nagyon lelkesen próbálta győzködni a hullafáradt jegyüzért, hogy ő Taglit-csoportot vezetett, ez a fiú mellette pedig egy igazi jesiva-bóher, lelkiismifurcsi nélkül beengedhetne minket féláron a liftbe. Engem biztos meggyőzött volna, de a jegyüzért nem sikerült. Úgyhogy maradt a lépcső. Megmásztuk, itt a bizonyíték, a legfelső fokon készült:

ymca.jpg

Lefelé-menet egy szinttel lejjebb lépcsőztünk a kijáratnál, és egy elég titokzatos hangulatú kápolnába tévedtünk. A titokzatosságát csak fokozta, hogy az oltáron (?) lévő könyv arab nyelvű volt, miközben a falon szentképek voltak elhelyezve. Ecce ecclesia parva mysteriosaque:

ymca2.jpg

2 komment

Címkék: photo kereszténység turistáskodás


A bejegyzés trackback címe:

https://mordechai-in-da-holy-land.blog.hu/api/trackback/id/tr454653323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borcs 2012.07.13. 18:29:51

A lényeg a kilátás volt:)

mordechai 2012.07.15. 17:38:53

Engem a lépcsők, a kápolna (és a társaságod) sokkal jobban érdekelt. :))
süti beállítások módosítása