Üdvök! Welcome!

!ברוכ'ם הבא'ם

Ki az a Mordekháj? Mi az az Erec?
Who's Mordechai? What's the Holy Land?

Médiapartnerek

szombat fejlec

-

hirolvaso.jpg

Támogatók

haver.jpg

Új hozzá- és beszólások

  • castanea: Én is mélységesen emberinek érzékelem a 28. verset. Nekem kb. a következőről szól: mivel az Örökké... (2013.07.21. 19:12) Helyiek és tört-helyiek
  • castanea: Premier plán. Tudom, blogfasiszta vagyok. (2013.07.17. 16:31) Cuki állatos kép
  • castanea: @hillaby: Megnéztem. Stimmel. (2012.08.25. 15:07) Két kérdés
  • Fekete Sámuel: A Tanach sugalmazott mű. Ez azt jelenti, hogy bár emberek írták, de az örökkévaló vezérelte a kezü... (2012.08.23. 11:34) Ellentmondások a Tanakhban
  • Ööö: @mordechai: azért vicces (bár nevetni nem tudok rajta), hogy egy tartományi főváros néhány éves ve... (2012.08.22. 00:02) Tüntetés a judeonácizmus ellen

2012.08.20. 12:08 mordechai

Tüntetés a judeonácizmus ellen

Csütörtök éjjel több tucatnyi büszke, kipás fiatalember a jeruzsálemi Cion téren kis híján meglincselt három palesztint. De mégsem judeonáci agresszor mindenki Izraelben: ennek ékes bizonyítéka az a több mint félezer ember, aki a sábát kimenetele után, 21 körül összegyűlt a Párizs téren egy hirtelen szervezett tüntetésen - aznapra vacsorameghívásom volt egy cházzán-haverhoz, de lemondtam, a demonstráción volt a helyem. 

Kedvenc izraeli pártomtól, az arabokat és zsidókat egyaránt magába foglaló szélsőbaloldali Chadastól (Új) kezdve a szintén szimpi, bár kevésbé tökös ökopárton, a Merecen (Energia) át a civil szféra olyan csoportjaikig, mint a Sálóm Ákhsáv (Békét most), a Rabbis for Human Rights (Rabbik az emberi jogokért), a Má'ávák Szociáliszti (Szocialista Küzdelem) vagy az izraeli termékek bojkottjait szervező BDS sok-sok rokonszenves követője gyűlt össze, zömmel magamfajta idealista fiatalok.
Tegye föl a kezét az, aki tud még olyan politikai oldalt, ahol váll-vállt vetve vonul arab és zsidó, török és kurd, örmény és grúz, indiai és pakisztáni, spanyol és baszk, mindenki! Na, ugye...

tunci.jpg

21:30 körül átvonoltunk Netánjáhú házához - ami előtt egyébként már 20 napja, non-stop tiltakoznak emberjogi aktivisták és etiópiai falasa zsidók az utóbbiakat érő rasszista, diszkriminatív állami rendelkezések miatt -, kifejeztük rosszallásunkat, majd a Ben Jehudán levonoltunk a Cion térig: közben több beszólást is kaptunk, l. "dögöljenek meg az arabok"... Van itt miért küzdeni bőven.
Pár transzparens a tüntetésről: „Elég a zsidó terrorból!”, „Szeresd felebarátodat, mint tenmagad!”, „Ne hagyjuk pusztulni a demokráciát!” (Izrael demokrácia? Ez nekem új...), „Békét Iránnal!”, „Sálóm-Szálám” stb. Én is készítettem egy táblát, változatosság kedvéért hollandul ill. oroszul – Geen oorlog met Iraan! Mir, pazsarluszta!, állott rajta –, Carla, egy fiatal spanyol tanárnő lelkesen fölkapta. Mikor megkérdeztem, mit csinál Izraelben, asszonta, „politikai turista.”

Egy amcsi diák, Mordekháj, valamint Ofer, a BDS aktivistája (Fotó: http://kabarita.wordpress.com)

Egy chadasos havernak köszönhetően sikerült megszereznem a kedvenc szlogenemet: „A zsidók és az arabok nem hajlandóak ellenségek lenni!” Héberül rímel, úgy jobb. A tüntetés végén pedig olyan szép szemekkel néztem az illető chadasos gyerekre, hogy hazavihettem magammal a transzpit: aki mától meglátogat otthonomban, kiemelt helyen találkozhat vele. Pont olyan vörös, mint a bennem szüntelenül lángoló forradalmi tűz meg a ketchup a hűtőmben, amit egy vendégem hagyott ott egyszer, én viszont nem vagyok ketchup-fan, úgyhogy érintetetlenül áll hónapok óta.

tunci2.jpg

A vörös zászlók és transzparensek látványa eleve fölemelő hangulatba hoz, hát még akkor, ha véletlenszerűen ismerősökbe botlok; sikerült Leával, egy tel-avivi reform rabbi-haverrel és Ariellel, egy jeruzsálemi melegjogi aktivista baráttal is összefutnom a tömegben – az utóbbi mondjuk levágta volna a Chádás lógóját a transzparensemről, szerinte az túl radikális, de azért szeressük, nem lehet ő sem tökéletes.

tunci3.jpg

Van egy olyan érzésem, hogy Herzl fejbe lőné magát, ha látná, „fajtársai” hogyan uszítanak, és milyen rasszista cselekedeteket követnek el manapság a cionizmus nevében...

A társaság egy korábbi, tel-avivi tüntetéséről:

Tömérdek oka van annak, hogy jövő évben lelépek Magyarországról, és visszamegyek Németországba. Az egyik, kevésbé jelentős ok ezek közül a magyarországi szélsőbal hiánya: nálunk ez az állatfaj hiányzik – és érzékelhető módon nem is létezett sosem, maximum a pesti belvárosi romkocsmákban Gazsi asztalánál –, márpedig én ide tartozom. Egyedül lenni nem jó.

23 komment

Címkék: politika video photo salom-szálám


A bejegyzés trackback címe:

https://mordechai-in-da-holy-land.blog.hu/api/trackback/id/tr724721349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taecleau 2012.08.20. 21:01:31

itt zsidózás lesz.

Behajtó70 2012.08.20. 21:10:55

Nem lesz. Hazátlan bitangozás lesz. Okkal.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.08.20. 21:16:47

Ekozben Izraelben:
"Rasszizmus mi olyat nem ismerunk, csak mindenkit utalunk aki nem zsido!"

Tragikomikus, hogy a sok zsido ugyan olyan rasszista beallitottsagu, mint a nem zsidok.

Golgotai 2012.08.20. 21:18:26

Nem kell negatívkodni, szerintem jó a blog.Kifejezetten pártolom a béke igényét, meg a liberalizmust amíg az nem minket magyarokat érint:D

mordechai 2012.08.20. 21:31:20

Gyermekeim, nem tudom, hogy honnan keveredtetek ide, de mielőtt még nekiállnátok esetleg antiszemita megjegyzéseket tenni a palesztin állam jelenlegi (szerintem is vállalhatatlan) izraeli megítélése miatt, az ugye világos, hogy én, a blog szerzője - aki jeruzsálemi tapasztalatairól számol be -, történetesen zsidó vagyok?
S B''H messze nem vagyok egyedül palesztinbarát zsidóként: nota bene, félezren vonultunk föl, ami Jeruzsálemben nagy tüntetésnek számít - szemben a tucatnyi lincselővel és láthatatlan támogatóikkal.

profilo 2012.08.20. 21:43:49

Nem sok lehetőséget adtál nekünk...

Ezen kitűnő írás után lehetsz:

a. megrögzött idealista,javíthatatlan álmodozó
b. kezdő provokátor
c. haladó antiszemita(ami a te esetedben paradoxon...)

Bocs ha megbántottalak,mert írásaid alapján jó ember vagy.

Achilles 2012.08.20. 21:47:43

Ez ilyen zsidó szpecöl: mindenhol van zsidó, vagyis mindíg van miért dicsérni, ssjnálni, támogatni, megérteni őket.

Bármikor lehet "félezer embert" találni aki a delfinek egyenjogóságáért v. ufó reptér építésért tüntetne.

Jópofa tényleg, de semmi jelentősége.

tommygun 2012.08.20. 21:49:36

"Kedvenc izraeli pártomtól, az arabokat és zsidókat egyaránt magába foglaló szélsőbaloldali..."

Eddig olvastam. Nem baj?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 21:55:59

@mordechai:

Ezt képtelen megérteni a nyilasmagyar, feleslegesen igyekszel.

McKinney 2012.08.20. 22:11:29

én nem csodálkoznék, hogy mo.n - és a szovjet blokkot leigázottként megélt többi országban - nincs számottevő szélsőbal bázis. na vajon miért?
egyébként szélsőbalnak lenni az olyan hippi dolog? infantilisnek tűnik. ha meg komolyan veszik, aggasztó, mert erőszakos, bomlasztó.
részemről szívből drukkolok Izraelnek, hogy megmaradhasson, de az ilyen idióta "golánt vissza" meg "békét iránnal" meg segélyhajónak álcázott gerillamarketing járaton handabandázó unatkozó világpolgárok komolyan veszélyeztetik ezt.

Szűcslaci 2012.08.20. 22:21:30

Szerintem tudathasadásos vagy, Mordeháj. Nem állítom, hogy kórosan, de az írásod az skizofrén. Nem lehet könnyű dolgod, azt elhiszem...ha én zsidó lennék, nem tudom, hogy szeretnék-e Izraelbe menni, de ha igen, szeretném-e megváltoztatni - mert ha nem jó úgy, ahogy van, akkor nem mennék oda.

Niro 2012.08.20. 22:29:23

Az a baj, hogy az Izraeliek többsége rosszabb mint Hitler. Ha Izrael dobna le atomot az arabokra, akkor megelőző támadás a rasszista arabokkal szemben. Ha az arabok az elsők, akkor meg rohadt rasszisták:) A zsidók ügyesen keverték a kártyát a történelem során, még a holokauszt is jól jött nekik, és teszik az álszentet hogy jaj mindenki őket bántja, ők persze nem rasszisták, hogy is jöhetne ez ellenük szóba:) Aztán meg cionista az ország nagy része, nálunk bezzeg ha Turul madaras pólód van, tuti szélsőséges hungarista vagy, és elítél az egész Európai
Unió:)

rockjano 2012.08.20. 22:46:21

Kedves Mordechai

Kikrültél az Index címoldalra és persze ez gyorsan felkeltette náci kommentelő polgártársaink figyelmét de rá se ránts.

Nagyon érdekes amit írsz bár én spec nem vagyok szélsőbalos de az igaz hogy ez nagyon hiányzik nállunk. Ha lenne akkor a szélsőjobbal elbaszogatnák egymást.

Az egyébként pont izraelt és a zsidóságot dicséri hogy eltűrnek mindenféle nézetet legyen ez akár elég szélsőséges is.

Tapogatott Kukorica 2012.08.20. 23:18:30

A szelsobal - szelsojobb paradoxona az, hogy minel jobban megy az ember egyik iranyba, annal inkabb a masikban talalja magat.
Igy a blogolo is talalhatna maganak megfelelo partot Magyarorszagon, szerintem. Csak nem jo helyen kereste eddig.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.08.20. 23:23:17

Na végre egy rendes zsidó.:))
Ha mind ilyen lenne-a nagyon befolyásosak is-nem lenne gond.

Tiltott Lally 2012.08.20. 23:31:14

@rockjano: Ön hülye? Miért nácizik?

Ööö 2012.08.20. 23:37:51

"...a magyarországi szélsőbal hiánya". WTF?! 40 év nem volt elég belőle?

mordechai 2012.08.21. 13:23:31

@Szűcslaci: Nem látok inkonzisztenciát abban, amit képviselek. Magyarországon éppúgy antifasiszta vagyok, mint Izraelben - míg az előbbiben zsidók ellen uszítanak, addig az utóbbiban a palesztinok az áldozatok: nincs különbség a kettő között.

mordechai 2012.08.21. 13:34:49

@Ööö: A szovjet típusú kommunizmusnak nevezett agyrémnek édes-kevés köze van ahhoz az idealista világnézethez, amit Herman Cohen, Rosa Luxemburg, Noam Chomsky és megannyi más teoretikus képvisel, és amit én is vallok. Pl. míg a német és osztrák, kezdeti kommunista pártok garantálták az egyházak jogait, addig a bolsevikek undorító anti-klerikális propagandát folytattak; a mai, modern szélsőbal (Linke, GroenLinks, Front de Gauche stb.) pedig még ennél is nyíltabb: demokratikus úton, erőszakmentesen kívánnak hatalomra kerülni, sajtószabadság tiszteletben tartását ígérik, női és LMBT jogokra óriási hangsúlyt fektetnek a hagyományos kommunista értékrend mellett stb.

Nem minden szélsőbalos sztálinista. Sőt...

Ööö 2012.08.21. 19:30:41

@mordechai: Magyarországon ez volt a szélsőbal, nemde? Amiről Te álmodozol, azt élesben sehol nem próbálták ki. Kis túlzással a jedik eljövetelét is hiányolhatnád.

mordechai 2012.08.21. 21:42:16

@Ööö: Azt a német tartományi fővárost, ahol jövő évtől lakom, 2003 óta kommunita-szocialista koalíció irányítja. Franciaországban az eurokommunista pártszövetség idén 11%-ot ért el, a német országgyűlés 12%-át is ők alkotják, a görög parlament 1/3 szélsőbalos stb., a lista egyre hosszabb. A jedik hány százalékon állnak?

Ööö 2012.08.22. 00:02:53

@mordechai: azért vicces (bár nevetni nem tudok rajta), hogy egy tartományi főváros néhány éves vezetését hasonlítod össze egy (több) ország több évtized alatt kikristályosodott baloldalával, valamint hivatkozol tizenX százalékos részesedésű pártszövetségekre, mint az idea megmérettetett tárgyaira. A görög 1/3-ad meg egyenes leképezése a "nem akarunk rosszul élni, hiszünk nektek, hogy elhozzátok az új világot és még adóznunk sem kell nagyon" hitének. Ez utóbbi lássuk be, igencsak utópisztikus, csakúgy, mint az önmagában működő szélsőbaloldali ideológia.
süti beállítások módosítása