Üdvök! Welcome!

!ברוכ'ם הבא'ם

Ki az a Mordekháj? Mi az az Erec?
Who's Mordechai? What's the Holy Land?

Médiapartnerek

szombat fejlec

-

hirolvaso.jpg

Támogatók

haver.jpg

Új hozzá- és beszólások

  • castanea: Én is mélységesen emberinek érzékelem a 28. verset. Nekem kb. a következőről szól: mivel az Örökké... (2013.07.21. 19:12) Helyiek és tört-helyiek
  • castanea: Premier plán. Tudom, blogfasiszta vagyok. (2013.07.17. 16:31) Cuki állatos kép
  • castanea: @hillaby: Megnéztem. Stimmel. (2012.08.25. 15:07) Két kérdés
  • Fekete Sámuel: A Tanach sugalmazott mű. Ez azt jelenti, hogy bár emberek írták, de az örökkévaló vezérelte a kezü... (2012.08.23. 11:34) Ellentmondások a Tanakhban
  • Ööö: @mordechai: azért vicces (bár nevetni nem tudok rajta), hogy egy tartományi főváros néhány éves ve... (2012.08.22. 00:02) Tüntetés a judeonácizmus ellen

2012.08.05. 19:33 mordechai

Hogyan abuzálja az Ö-való népét?

Mitévő legyen az a rabbi, akinek elege van már a világban előforduló szomorú fejleményekből (és ezeket ortodox lévén mind az Örökkévalónak tudja be)? Nyilván nem írhatja azt, hogy "a kurva I....", explicit nem lehet anyázni Adonájt. Frappáns a hősünk, úgyhogy nem kell félteni, példázatokat alkot! Például királlyal helyettesíti Istent.

A Talmudban három fajta királyos példázat-történet van, mindhárom arról szól, hogy miképp abuzálja a király az alárendelt szereplőket. (Értsd: miként kell szenvednünk istenünk miatt.) Az első kategóriában az abúzus áldozata a királyfi, akinek rendszerint apja erőszakos viselkedését kell elszenvednie, a második esetben a király egy szeretőn éli ki dühét, a harmadikban pedig a saját lányán - szexuális töltet nem marad el.

L'masal (például):

"R. Júda mondta R. Hama nevében: "Ez olyan, mint a király, aki nagyon kívánta, hogy a lánya foglalkozzék vele. Mit cselekedett hát? Kiküldte az udvar egész népét a mezőre. Mikor kimentek, mit tett? Jelet adott a szolgálóinak, akik ráugrottak a királylányra. A lány így kiáltott: "Apám, segíts!" Ő így felelt: "Ha ezt nem tettem volna, nem szólnál most hozzám." (Sir haSirim Raba 2)

Csak vész esetén gondoltok az Örökkévalóra, mi? 

"Midőn Fáraó közeledett, felvetették Izrael fiai szemeiket és íme, Egyiptom vonul utánuk; akkor nagyon féltek és kiáltottak Izrael fiai az Örökkévalóhoz." (2 Móz 14:10)

Korábban nem jutott ám eszetekbe, mi?

---

Minderről egyik kedvenc órámon volt szó, ahol Isten és Izrael viszontagos szerelmi viszonyáról tanulunk az állandóan mosolygó Sosánával, egy bűbájos tanárnővel, akinek az első naptól kezdve udvarolnék, ha nem lenne férjnél, nem élne egy másik országban és egyebek. Még korábbi órák anyagáról is fogok tudósítani, türelem, annyi minden történik, időm meg századannyi sincsen.

2 komment

Címkék: talmud konzervatív jesiva


A bejegyzés trackback címe:

https://mordechai-in-da-holy-land.blog.hu/api/trackback/id/tr824695642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rabia 2012.08.06. 09:19:57

az Ö. anyját nem szidhatod :)

mordechai 2012.08.07. 18:36:12

Ezt a megjegyzést be akarom írni a posztba. Választasz magadnak héber nevet, hogy forrásként föltüntethesselek, vagy adjak én? :)
süti beállítások módosítása